Egészség megőrző klub

Február 15-én ismét klub!

Tisztelt Pácienseink! 2017.02.15-én ismét dr. Lakos András lesz a vendégünk a klubban! A mostani alkalommal nem csak a kullancsokról lesz szó. Néhány mondat az előadásról az Ő szavaival:

Tovább »

Eddigi témáink a klubban

Tisztelt pácienseink! Gondoltam, a jövőre nézve és az érdeklődést fokozva felsorolom, milyen témák hangzottak el eddig a klubban. Kérem további javaslataikat olyan témákat illetően, amikről szívesen hallgatnának előadást.

Tovább »
További klub hírek »

Egészség megőrző klub

« Vissza

Február 15-én ismét klub!

Tisztelt Pácienseink!

2017.02.15-én ismét dr. Lakos András lesz a vendégünk a klubban! A mostani alkalommal nem csak a kullancsokról lesz szó. Néhány mondat az előadásról az Ő szavaival:

Áltudomány a tudományos orvoslásban

Lakos András, infektológus, az MTA doktora

Kullancsbetegségek Ambulanciája

www.kullancs.hu

Sokszor szerepeltem a médiában, mint az áltudományok ellensége. Vitatkoztam homeopatákkal, természetgyógyászokkal, a beteg emberek kiszolgáltatottságát aljas módon kihasználó, - gyakran orvosi diplomával rendelkező – szélhámosokkal. Perbe is kerültem, mert az egyik diplomás gazembert sarlatánnak neveztem. Vesztettem: a bíróság nem az állítás igazságtartalmát, hanem a sértő voltát vizsgálta.

Az utóbbi időben egyre jobban foglalkoztat, hogy a tudományos orvoslás területén, valóban hiteles szakemberek is gyakorta tudománytalan megállapításokat tesznek. Tudománytalan az, aminek nem lehet bizonyítékokon alapuló alátámasztást szerezni, sőt a tudományos vizsgálatok az állítás ellen szólnak. Ha szisztematikusan áttekintenénk, a mai orvosi gyakorlat milyen arányban tartalmaz áltudományos eljárásokat, bizonyára megdöbbennénk. Sajnos, nincs erőm, időm, hogy egy ilyen szisztematikus áttekintést véghezvigyek. Marad az, hogy a szakterületemen, a kullancsbetegségek körében elterjesztett tévhiteket megpróbáljam korrigálni, de azért más területekről is nyújtok ízelítőt.

Azért van sok kullancs, mert az Unió betiltotta kullancsirtást? Az enyhe telek miatt van egyre több kullancs? Csak látszólagos a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladások előfordulásának a csökkenése, mert az orvosok nem vizsgáltatják ki a betegeik kóreredetét, ráadásul, csupán azért mert spórolnak a laboratóriumi tesztekkel?! Igaz, hogy a Lyme betegség mindenféle tünetet okozhat? Ha nem tudjuk, mi a baja a betegnek, akkor bizonyára Lyme-kóros? Ha valakinek pozitív a Lyme lelete, akkor ez azt jelenti, valóban Lyme-betegségben szenved?

Igaz-e, hogy a szűrővizsgálatok mindig hasznosak? Hasznosak-e egyáltalán? Ha nem, vajon káros következményei is lehetnek? Milyen következményekkel jár a PSA (prosztatarákra utaló laboratóriumi vizsgálat) vagy a mammográfia (emlőrákszűrés) végzése? Hasznosak-e a probiotikumok? Megelőzi-e a csontritkulást a D vitamin és a kalcium szedése? Honnan ered az a tévhit, hogy a B vitaminokkal gyógyíthatóak az idegkárosodások?

Milyen következményekkel jár a szülés alatti magzatészlelés (CTG: kardiotokográf)?

Többen csiszolták az alábbi bölcsességet: „A tudás legnagyobb ellensége nem a tudatlanság, hanem a tudás illúziója.” Legyen ez az előadás mottója!


Remélem felkeltette az érdeklődésüket ez a kis összefoglaló! Az enyémet feltétlen! Lehet, hogy lesznek parázs viták? Meglátjuk!
Várunk mindenkit szeretettel
2017.02.15-én 18-20 óráig a szokott helyen a Regionális Környezetvédelmi Központ Konferencia termében. 2000 Szentendre, Ady E. u. 9-11.

2000 Szentendre,
Bükkös part 27.
Tel.: 06-26/311-997
E-mail: info@doktorha.hu

Aktuális

Munkarend változása

Tisztelt Pácienseink! 2016. szeptember 01-től kedd és csütörtök délután a Szentendrei Szakrendelő keretében rendelőnkben DIABETOLÓGIAI SZAKRENDELÉS működik, amelyen én rendelek új asszisztensnőnkkel Prikryl Ildikóval.

Tovább »

Betegjogi képviselő

Tisztelt Pácienseink! Területünkön új betegjogi képviselő tevékenykedik

Tovább »
További aktualitások »