Egészség megőrző klub

Április 11-én a klubban az emésztőrendszeri problémákról lesz szó egy kicsit másként.

Tisztelt Pácienseink! A következő alkalommal dr. Pászthory Erzsébet gastroenterológus, háziorvos lesz a vendégünk, akivel az emésztőrendszeri problémákról fogunk beszélgetni, de egy kicsit más nézőpontból.

Tovább »

Eddigi témáink a klubban

Tisztelt pácienseink! Gondoltam, a jövőre nézve és az érdeklődést fokozva felsorolom, milyen témák hangzottak el eddig a klubban. Kérem további javaslataikat olyan témákat illetően, amikről szívesen hallgatnának előadást.

Tovább »
További klub hírek »

A betegellátás folyamata

1. praxisba való bejelentkezés

A páciensek bejelentkezése a praxisba kétféle okból történhet.

  1. A páciens lakóhelye, vagy tartózkodási helye a praxis ellátási területén van (ebben az esetben a háziorvos nem utasíthatja el)
  2. A páciens a praxis ellátási területén kívül lakik, de kéri felvételét a praxisba. (ebben az esetben a háziorvos visszautasíthatja a praxisba történő felvételt)

Amennyiben egy páciens a praxisba be szeretne jelentkezni, ezt előtte kérjük, egyeztesse a praxis vezetőjével. Tekintettel a nagy pácienslétszámra, csak igen korlátozottan van lehetőségünk új betegek felvételére. Ha ennek ellenére megállapodás történt a felvételről, akkor kiállítunk egy nyomtatványt, amelyben vállaljuk a beteg további ellátását. Ezen a leendő páciens a hiányzó adatokat még kitölti és eljuttatja korábbi háziorvosának. A befogadási nyilatkozattal egyidejűleg átadunk a páciens számára egy beteg beleegyező nyilatkozatot, ill. egy a személyes és betegség adatait felmérő kérdőívet, amely alább le is tölthető. Kérjük a leendő pácienseket, hogy vagy ekkor személyesen vagy telefonon vagy a szures@gmail.com e-mail címen egyeztessen egy időpontot a nővérrendelésre, amelyre hozza el a kitöltött beleegyező nyilatkozatot és a kérdőívet. Itt az ápoló adminisztratívan felveszi a pácienst a praxisba, rögzíti az anamnézist, az aktuális betegségeket, ill. a hozott és kitöltött kérdőív és a helyszíni vizsgálatok alapján meghatározza az alapstátuszt. A praxisba való felvételkor a páciensek számára igyekszünk részletes, a praxis működéséről szóló fontos információkat tartalmazó írásos dokumentumot átadni, ill. a már korábban áttanulmányozott beleegyező nyilatkozatot átvesszük.

Ezen hivatalos úttól abban az esetben lehet csak eltérni, ha a páciens akut betegség miatt keresi fel a praxist és ellátása a praxisba való bejelentkeztetéssel oldható meg a legegyszerűbben. Ebben az esetben is tájékoztatjuk az előző háziorvos kollégát az átkérésről

Időközben az előző háziorvos kolléga a kikérés alapján kiállítja a beteg törzskarton másolatát, kijelenti a praxisából és ezt a törzskarton másolatot megküldi számunkra.

Hangsúlyozzuk, hogy a korábban keletkezett (az előző kolléga által készített), kézzel történt írásos betegdokumentáció átadása NEM indokolt. Az, az Ő tulajdona. A páciens saját kérésére betekinthet a dokumentációba, de csak saját költségére kérhet belőle másolatot. Ez az orvosnak nem kötelezettsége.

Általános beleegyező nyilatkozat »
Kérdőív »


2. orvosi rendelés folyamata

Praxisunkban előzetes időpontra történő bejelentkezéssel, illetve a megadott rendelési időben a rendelőben vonalkódos kártyás beléptető rendszerrel működő sorrendben részesülhet komplett orvosi ellátásban.

Minden páciensünk kap egy, az egyik oldalán narancs, másik oldalán zöld jelzéssel ellátott vonalkódos azonosító kártyát. Ez a praxisba tartozása során mindvégig a sajátja marad. Minden ellátásra hoznia kell magával.

Amennyiben orvosi ellátást igénylő gondja van, úgy kérjük a váróteremben kártyájának narancs, ha alapvetően adminisztratív, ill. nővér ellátást igényel a problémája, akkor zöld oldalával húzza le a kártyát a vonalkód olvasónál. Ennek sorrendjében történik a behívás, amelyet a váróteremben elhelyezett monitoron folyamatosan nyomon követhet. Egy megjelenés során csak egyik vagy másik lehetőség választható, mindkettő nem. Az Ön behívószáma mindig a kártyáján levő szám. Az időpontra előjegyzettek az előjegyzésnek megfelelően (akik listája minden nap kifüggesztésre kerül a várótermi hirdető táblára), ill. esetleg infúziós kezelésre érkező betegek pedig soron kívül kerülnek ellátásra, de kérjük, kártyájukkal ők is jelentkezzenek be megérkezéskor. Természetesen soron kívüli ellátásban részesítjük a rosszul levő, sürgősségi ellátást igénylő beteget.

Az előjegyzési periódusban 15 perc jut 1 páciensre. Előjegyzést kb. 1 hónapra előre kérjenek a tervezett időponthoz képest, mert „sajnos” gyakran telve van a lista. A rendelési időnek az előjegyzettekre szánt idejében csak az előjegyzett páciensek ellátására van mód. Ha valaki sürgős ellátást igényel, akkor természetesen azonnal ellátjuk. Ha nincs előjegyzett páciens, akkor az érkezés sorrendjében fogadunk mindenkit.

A krónikus betegségük miatt rendszeresen gyógyszert szedő betegek amennyiben jól beállítottak és CSAK gyógyszert szeretnének íratni, akkor kérésüket telefonon is jelezhetik. Erre a hétfő és szerda délelőtti adminisztrációs időt ajánljuk. A receptek átvételéért aznap délután vagy másnap a rendelés során jelentkezhetnek a nővérhez való bejelentkezéssel.

Kérjük, hogy az előjegyzést is figyelembe véve a rendelés utolsó fél órájában már csak sürgős esetben jelentkezzenek be, mert a nagy praxis létszám miatt nehéz mindenkit időben ellátni.

A tartósan TP állományban levő (2 hétnél tovább) pácienseinknek az aktuálisan érvényessé váló igazolást pénteken délelőtt a kötelező felülvizsgálat során adjuk át. Kérjük, ebben az időpontban jelentkezzenek.

Szeretnénk tájékoztatni, hogy a praxis jelenlegi létszáma 3000 fő, amely igen magas szám. Minden igyekezetünk ellenére ez a nagy létszám és a minél alaposabb ellátásra való törekvés azt eredményezi, hogy sok esetben a várakozási idő hosszú. Emiatt kérjük megértését!


3. nővérrendelés

A nővérrendelést az un. gondozó nővér végzi. Tevékenységét kompetenciájának megfelelően önállóan, orvosi utasításra, vagy az orvossal közösen látja el. Feladata a páciensek praxisba való bejelentkezésekor az un. alapstátusz felvétele. Ő végzi, szervezi az életkorhoz kötött és népegészségügyi szempontból indokolt szűrővizsgálatokat, ill. a krónikus betegek gondozásának ápolói feladatait látja el. Például a cukorbetegek időszakos szemészeti vizsgálatra irányítása, a boka-kar index meghatározása Doppler vizsgálattal, neuropathia vizsgálat hangvillával, időszakos laborvizsgálatok szervezése, mammográfiára, méhnyakrák szűrésre, urológiai vizsgálatra irányítja a pácienseket, stb.

A nővérrendelésre jelentkezhet előzetesen is a szures@gmail.com e-mail címen vagy a nővérrendelés ideje alatt személyesen (H: 8-12 ó; Sz: 8-12ó) vagy telefonon, a 311-997-es számon.

Elsősorban erre az időszakra tennénk az adminisztratív feladatok intézését is. Amennyiben valakinek csak adminisztrációs gondja van, pl. egy lelet, zárójelentés fénymásolatát szeretné leadni, vagy valamilyen dokumentumot tőlünk szeretne elkérni, vagy adatok egyeztetése szükséges, vagy előjegyzést szeretne személyesen valamelyik rendelésre, akkor ebben az időpontban ezt személyesen és telefonon (311-997) megteheti. Amennyiben sürgős orvosi ellátásra van szükség otthonában levő betegnek, szintén ez időben hívhatja a rendelőt a fenti számon és értesítik az orvost.


4. otthoni betegellátás

Ezt a feladatot mind az erre a feladatra kijelölt ápoló, mind az orvos végzi a mozgásában korlátozott betegeknél. Az ápoló rendszeresen felkeresi otthonukban a rászoruló pácienseket és a kompetenciájának megfelelően ellenőrzi a páciens állapotát, elvégzi a betegségnek, életkornak megfelelő, a páciens otthonában is elvégezhető gondozási, szűrési feladatokat (vérvétel, EKG, vérnyomás ellenőrzés, gyógyszerelés ellenőrzés) és erről tájékoztatja az orvost, aki a páciens állapotának megfelelő gyakorisággal szintén felkeresi ellenőrző vizsgálat és a leletek megbeszélése, a további terápia eldöntése céljából.

Mozgásában nem korlátozott betegeinknél kérjük, helyezzék előtérbe a rendelői ellátást és csak igen indokolt esetben kérjenek otthoni ellátást!


2000 Szentendre,
Bükkös part 27.
Tel.: 06-26/311-997
E-mail: info@doktorha.hu


Aktuális

2018 október 28-tól elérhető rendelőnkbenaz ingyenes influenza oltás!

Tisztelt Pácienseink! Ismét itt az influenza szezon! Az ingyenesen olthatók köréről, az oltásokról tájékoztatót a Hasznos információk rovatban olvashatnak. Az oltást javasoljuk MINDENKI számára!


Augusztus első hetében szoftvercsere lesz

Tisztelt Pácienseink! 2018. augusztus első hetétől új informatikai rendszerre térünk át. Emiatt augusztus 3-án egyáltalán nem fogunk tudni számítógépet használni. Rendelés lesz, de adminisztratív ügyintézés nem.

Tovább »
További aktualitások »