Egészség megőrző klub

Április 11-én a klubban az emésztőrendszeri problémákról lesz szó egy kicsit másként.

Tisztelt Pácienseink! A következő alkalommal dr. Pászthory Erzsébet gastroenterológus, háziorvos lesz a vendégünk, akivel az emésztőrendszeri problémákról fogunk beszélgetni, de egy kicsit más nézőpontból.

Tovább »

Eddigi témáink a klubban

Tisztelt pácienseink! Gondoltam, a jövőre nézve és az érdeklődést fokozva felsorolom, milyen témák hangzottak el eddig a klubban. Kérem további javaslataikat olyan témákat illetően, amikről szívesen hallgatnának előadást.

Tovább »
További klub hírek »

Tevékenységek

Röviden összefoglalnám, hogy a háziorvosi praxis tevékenysége miből épül fel, milyen lehetőségek vannak, milyen eszközökkel dolgozunk.

 • Ellátjuk az akut (sürgős) betegeket vagy a rendelőben, vagy a területen, ha ez szükséges

 • Egyik fő tevékenységünk a krónikus betegek kivizsgálása, kezelése, gondozása. Ide tartoznak:
  • Magas vérnyomás, ill. egyéb szív és érrendszeri betegségek
  • Cukorbetegség
  • Elhízás, zsíranyagcsere zavarok
  • Légzőszervi betegségek (tüdőgondozóval karöltve), dohányzásról való leszoktatás
  • Emésztőrendszeri betegségek
  • Vérképzőrendszeri betegségek
  • Daganatos betegségek

  • Igyekszünk a lehető legtöbb problémát a rendelő keretein belül megoldani és csak akkor szakorvoshoz irányítani a pácienseket, ha az feltétlenül szükséges. Ezt elősegíti, hogy belgyógyászati és hematológiai szakvizsgáim révén jogosult vagyok számos, speciálisabbnak tekinthető gyógyszeres kezelés elrendelésére, beállítására, a betegek ez irányú gondozására szakorvosi javaslat nélkül.


 • Másik fő tevékenységünk a prevenció mind primer, szekunder, mind tercier formában. Ennek megvalósítása érdekében szűrővizsgálatokat végzünk.
  • Részben az orvosi, de főként a nővér rendelések során folyamatosan. Erre mind behívásos (a nővér által, vagy orvosi utasításra), mind a páciensek által kezdeményezett módon van lehetőség. A szures@gmail.com email címen bármely a praxisban bejelentkezett páciens jelentkezhet az életkorának és egészségi állapotának megfelelő, a rendelőnkben elvégezhető szűrővizsgálatokra. Pl:
   • Komplex, szív- és érrendszeri rizikófelmérés
   • Szájüregi rákszűrés
   • Artériás érvizsgálat (Doppler)
   • Cukorbetegek számára neuropathia szűrés.
   • EKG
   • Holter EKG - 24 órás EKG monitorozás és annak számítógépes értékelése
   • Eseti EKG monitor - olyan EKG készülék, amit a páciens otthonába magával visz, és - ha éppen rosszul érzi magát - készít egy EKG felvételt, amit interneten keresztül tud elküldeni számomra értékelésre. Nincs olyan probléma, hogy mire orvoshoz kerül, elmúlik a tünet.

  • A fentieket kiegészítve szervezünk kampányszerű szűréseket is, amelyek során szakorvosok is segítségünkre vannak.
   • Szív- és érrendszeri rizikószűrés
   • COPD szűrés
   • Bőrgyógyászati szűrés
   • Urológiai szűrés
   • Szemészeti szűrés

 • Vállaljuk értágító, keringésjavító infúziós kezelések beadását. Amennyiben ilyen kezelésre van szükség, ezt szakorvos javasolja és a beteg számára a kórházi bennfekvést elkerülve, rendelési időben beadjuk az infúziót.

 • Rendelkezünk olyan diagnosztikus eszközökkel, amely a mindennapi munka során igen nagy segítséget jelent. Ilyen pl: 3 db. ABPM (Ambulatory Blood Pressor Monitor). Ez a 24 órás vérnyomásmérő monitor. A magas vérnyomásos betegek gondozása során ma már elengedhetetlen az alapvető otthoni önellenőrzés mellett az időnkénti ABPM vizsgálat is. Nagyon fontos információval szolgál a gyógyszeres kezelés megfelelőségéről. 2 készülékünk gyakorlatilag folyamatos üzemben van. Ezzel is igyekszünk a szakrendelésekre utalásokat amennyire csak lehet elkerülni. A gépek üzemeltetéséhez kérjük, hozzanak magukkal 4 db. 1,5 V-os tartós ceruza elemet.

 • INR mérő készülék. Ez az eszköz a véralvadás gátló gyógyszert szedő betegek aktuális véralvadási paraméterét vizsgálja egy csepp ujjbegyből vett vérmintából kb. 2 perc alatt. Ez a vizsgálat az esetek nagy részében nem sürgősségi vizsgálat és legfőbb előnye, hogy a beteg számára kényelmes, mert nem kell beutalót kérnie nálunk a rendelőben, majd sorban állnia a laborban a vérvételre, majd visszamennie az eredményért, és újra felkeresni bennünket, hogy a kapott eredményt megbeszéljük és sze. ennek megfelelően módosítsuk a gyógyszeres kezelését. Az egészségbiztosítás sajnos ezt a vizsgálatot sem finanszírozza, ezért a páciensektől kénytelenek vagyunk a tesztcsíkok árát elkérni, ami ma egy vizsgálat esetében 1500 Ft.

 • CRP mérő készülék. Ez az eszköz is egy csepp ujjbegyből nyert vérmintával működik és arra használatos, hogy a lázas betegnél el tudjuk dönteni, hogy vírusos vagy baktérium okozta betegsége van-e és ennek megfelelően szüksége van-e antibiotikumra vagy sem. Mint ismeretes az antibiotikumok csak a baktériumok ellen hatásosak. A felnőtt populáció lázas, elsősorban felső légúti betegségeinek közel 95%-a vírus okozta betegség, tehát antibiotikum adására ritkán van szükség. Azonban annak az 5%-nak a biztos megtalálása nem mindig könnyű. A felesleges antibiotikus kezelések elkerülése érdekében fontosnak tartjuk a pontos diagnózis felállítást. Ebben segít ez a készülék. Ezt sem támogatja az egészségbiztosítás, de úgy gondoljuk, hogy ez a sürgősségi ellátás része, ezért a vizsgálat költségét a praxis állja.

 • Strep A teszt. A fenti, azaz a CRP vizsgálat kiegészítésére való teszt. Amennyiben a lázas betegnél a CRP teszt pozitív és erős torokfájásról panaszkodik, mintát veszünk torokból és ennek kb. 5 perces analízisével eldöntjük, hogy a kórokozó a leggyakoribb Streptococcus pyogenes baktérium-e vagy sem. Ha igen, akkor az erre a baktériumra még a mai napig is legtökéletesebb penicillint választjuk kezelésként és nem adunk feleslegesen széles spektrumú ágyúknak számító antibiotikumokat, fokozva ezzel a világon egyre kifejezettebb antibiotikum rezisztenciát és rontva a nagyon beteg betegek kezelési esélyeit.


Korábban terveink között szerepelt, és 2013 elején meg is valósítottuk! Vásároltunk egy 24 órás HOLTER EKG készüléket, amelynek segítségével a különböző szívritmuszavarokat (főként azokat, amelyek csak időnként fordulnak elő) tudjuk precízebben vizsgálni. Ennek a készüléknek a használatával értékes időt és energiát spórolunk meg mind a páciensek, mind a kardiológus doktorok számára, hiszen sokkal előrébb van a kivizsgálás. Adott esetben a kardiológusokkal on-line történő konzílium alapján vélemény formálható, hogy hogyan tovább, kell-e egyáltalán vizsgálat, az milyen sürgős.

2013-ban szereztünk be egy vizelet vizsgáló kis laboratóriumi készüléket is, amely az egyszerű stix-es vizsgálathoz képest precízebb, számszerű adatokkal elemzi a vizelet minta esetleges eltéréseit. Ez is nagy előrelépést jelent.

2013-ban beindítottuk cukorbeteg klubunkat is!!!! Havi rendszerességgel hívjuk cukorbetegeinket egy összejövetelre, ahol a betegségükkel kapcsolatos problémákat, diétát, és mindent, ami fontos, beszélhetik meg egymással és avatott szakemberekkel. Várjuk minden kedves cukorbetegünket a klubba!!

Tervezzük külön diabetes rendelés kialakítását is a későbbiekben.

Álmainkban pedig az szerepel, hogy a praxis munkájába már bekapcsolódott dietetikus mellett részt vegyen gyógytornász és psychoterapeuta kolléga is. Sajnos, ezen szolgáltatások ingyenességére a finanszírozási lehetősek ma még nem adnak módot, de elkezdjük megvalósítani, még ha kezdetben költségtérítéses módszerrel is.

Sok munka áll előttünk, igyekszünk megvalósítani.

2000 Szentendre,
Bükkös part 27.
Tel.: 06-26/311-997
E-mail: info@doktorha.hu


Aktuális

Augusztus első hetében szoftvercsere lesz

Tisztelt Pácienseink! 2018. augusztus első hetétől új informatikai rendszerre térünk át. Emiatt augusztus 3-án egyáltalán nem fogunk tudni számítógépet használni. Rendelés lesz, de adminisztratív ügyintézés nem.

Tovább »

Adatkezelés

Adatvédelmi tájékoztató

Tovább »
További aktualitások »